Apostag.hu

Apostag község honlapja

Hivatal

Tájékoztatás ásott vagy fúrt kutakkal kapcsolatban

„A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról” szóló T/4029. sz. – a parlamenti tárgyalásra váró – törvényjavaslat szerint:

A Kormány által kezdeményezett törvényjavaslat a 2024. január 01. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat, valamint a mezőgazdasági öntözési célú kutakat teljeskörűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól (kútamnesztia).

E kutak így jogszerűen létesítettnek minősülnek.

A 2024. január 01. után létesítendő kutak esetén négy verzió lehetséges, ezek eljárásrendje a következő:

1. Háztartási kút (talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el, és a vízkivétel nem haladja meg az évi 500 m3-t):

a) ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31.-ig elkészülő vízkészletvédelmi-országtérképen, akkor minden engedély nélkül létesíthető a kút

b) ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31.ig elkészülő vízkészletvédelmi-országtérképen akkor a megvalósítást be kell jelenteni a területileg illetékes vízügyi hatósághoz.

2. Gazdasági célú (külterületi) öntöző kutak:

a) ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31.-ig elkészülő vízkészletvédelmi-országtérképen, és a kút talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, akkor bejelentést kell tenni a Nemzeti Földügyi Központhoz a kút létrehozásáról

b) ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31.-ig elkészülő vízkészletvédelmi-országtérképen, vagy a kút talpmélysége meghaladja az ötven métert, akkor le kell folytatni a vízjogi engedélyezési eljárást az illetékes hatóságnál.

Vélemény, hozzászólás?