Templomaink

templomok2

Apostag azon ritka települések egyike, amely alig több kétezer lakosnál mégis három felekezet három csodálatos templomával rendelkezik egy Europa – Nostra díjas zsinagóga mellett. Egyszerre van jelen az evangélikus, a római katolikus és a református közösség is.

Evangélikus Templom

Az evangélikus gyülekezet hagyománya 1715-től tartja számon a közösség sorsát.

Harang

Feltehetően templom is volt már ebben az időben, ez azonban 1786-ban leégett, majd sajnálatosan az ezt követő két templom is erre a sorsra jutott. A most meglévő templom, vagyis a negyedik evangélikus templom 1827-ben épült.

Orgona elhelyezésére 1854-ben került sor. Két nagyobb harangját 1826-ban helyezték el. 2010 márciusában egyik harangját lecserélték, 2012-re pedig új külsővel felszentelésre  került.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA    Harang    Harang

Katolikus Templom

A török alatt visszavonuló katolikus egyház a 18. század végén tért csak vissza Apostagra. Helyi újjászerveződése egy hosszú, több évtizedes folyamat befejező mozzanata volt.  A katolikus templom Apostag máig legmagasabb pontján épült.Harang

Felszentelésre 1777. augusztus 20-án került sor. Tornyát a későbbiekben kétszer is átépítették (1818-ban és 1877-ben ismét). 1949-ben neobarokk stílusban festették át belülről. A templomnak 1745-ben készült orgonája, Bécsben.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA        KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Református Templom

A református gyülekezet temploma KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAhosszú időn át az ősi rotunda volt.  1806-ban azonban az új lelkész lebontatatta a templomot. Alapjait és használható anyagát beépítve új épületet emeltek a helyén, a ma is álló református templomot. 1853-ban lebontották a templomtól keletre álló haranglábat, majd felépítették a mai tornyot. Három harangját 1858-ban vásárolták meg.                          Rotunda

Forrás: Klajkó Leonóra – Valaczka András:  Apostag

A felekezetekről és jelenlegi közösségekről bővebben olvashatnak az Egyházak menüpont alatt!